Hogyan válasszunk készüléket...

Mi alapján válasszunk készüléket??
Néhány  nagyon fontos tényezőt ajánlok megvizsgálni és figyelembe venni készülékvásásrlás előtt és ezután kezdjünk el tájékozodni a kereskedelemben kapható kínálat után.
Az egyik fontos elem a kéményünk, mégpedig a keresztmetszete.
A legelterjedtebb méret a 14x14 cm belső mérettel rendelkező, amely már be is korlátozta a lehetőségeinket, ugyanis ebbe a keresztmetszetbe maximum a 150mm átmérőjű füstcsőkivezetéssel rendelkező készülékeket lehet bekötni, amelyek így leadják a gyártó által meghatározott teljesítményüket, illetve nem füstölnek "vissza", továbbiakban a 150mm-es füstelvezetéssel gyártott készülékek maximum 9 kilowattos teljesítménnyel rendelkeznek szabadonálló légfűtéses kivitelben, a vízteres készülékek esetében ez jóval nagyobb teljesítmény is lehet.
Persze lehet mondani, hogy le is lehet szűkíteni azt a füstkivezetést...valóban, csak az lesz a probléma, hogy nagyjából a szűkítés arányában fog százalékosan csökkenni a készülék teljesítménye, illetve szinte biztosra vehető a tüzelőajtó üzem közbeni kinyitásakor a befüstölés, tehát a gyártó nem semmiért méretezi akkorára-amekorára a  füstelvezetést.   
 
Mekkora legyen a készülékünk?
Egy nagyon egyszerű számítási móddal ezt megtudhatjuk, persze csak akkor ha a fűteni kívánt lakótér nagyjából a normál 2.50-2.70 belmagassággal rendelkezik, illetve megfelelő a ház valamint a nyílászárók szigetelése.
Így körülbelül 1 kw teljesítmény kb.10 négyzetméternek felel meg.
Javaslom, hogy ne a felső határhoz igazítva válasszon készüléket, hanem egy kicsit méretezze túl a fűtőeszközt, tehát ha ön például 60 négyzetmétert szeretne fűteni, akkor ne a 6kw-os készüléket válassza, hanem a 8kw-osat és így tovább....ugyanis ez pont olyan dolog mintha a gépkocsinkkal folymatosan a végsebességével közlekednék, így az rövid időn belül károsodni fog, netán még tönkre is megy, ez ugyan így van a tüzelőeszközök esetében is. Mert lehet hogy az a 6kw-os kályha vagy kandalló 10-20 ezer forinttal olcsóbb mint a nagyobb teljesítményű, de ez is számolás kérdése, mert ha egy fűtési szezon alatt eltörik az üveg és legalább 1 samott amely kb. 15-20 ezer forint plusz költséget fog ránkróni, akkor már meg is térült egy nagyobb készülékre fordított töbletberuházás.
 
Egy megfelelően méretezett készüléknek, megfelelő tüzelőanyag és fűtési szokás mellett 4-5 éves 1-2 darabos alkatrészcserével számolva, 10-15 évet vígan ki kell bírnia mindenféle komolyabb szerkezeti károsodás nélkül.
És utoljára, de nem utolsósorban még egy nagyon fontos dolog!
Nagyon sokfelől halljuk, hogy válasszunk magyar termékeket...
ebben az esetben ezt a jótanácsot jómagam is nagyon megszívlelendőnek tartom egy nagyon egyszerű ok miatt, mégpedig az alkatrészellátás hosszú távú biztotítottsága!
A Wamsler esetében tudok említeni egy nagyon jó példát, mert a lassan fél évszázada gyártott "sparhert"-hez, mai nevén Salgó tűzhelyhez tulajdonképpen a mai napig bármilyen alkatrészt meg lehet vásárolni, de természetesen ez a gyár minden más termékére maradéktalanul igaz, mindezt ugyanúgy el lehet mondani az Edilkamin alkatrészellátásárol.
Mondhatjuk, ez nem különlegesség mivel ez  jogszabály által előírt kötelezettsége minden gyártónak és importőrnek...na ja!-csak sajnos a multi áruházak beimportálják az országba a török, bolgár, horvát, kínai stb. gyártmányú készülékeket és alkatrészellátással eszükben sincs foglalkozni mert azzal csak a gond van és különben is csak "aprópénzt" lehetne vele keresni... ami sajnos ezen termékek esetében igen csak nagy problémát jelent köszönhetően a meglehetősen silány minőségnek köszönhetően...tudjuk ezt több éves kereskedelmi tapasztalatunkból, ugyanis elég nagy számban keresnek fel bennünket vásárlók akik ezen import készülékek valamelyikével rendelkezik otthon és 1-2 fűtési szezon után próbálnak alkatrészt keresni többek között  a mi üzletünkben is...sajnos mi is mint sok más tüzeléstechnikai üzlet és szervíz nem tudunk ezen probléma megoldásában segíteni, mivel a magyar piacon nem beszerezhetőek ezek az alkatrészek, illetve nem csereszabatosak a hazai gyártású készülékekével...
Így állhatunk neki barkácsolni, vagy legyárttatni a tönkrement alkatrészt, amire megint nem lesz garancia és semmi biztosíték arra, hogy ez egy hosszabb távú megoldás lesz mint a gyári...
 
Érdemes még megvizsgálni, hogy milyen anyagokat tartalmaz a készülék, pl ha megnézzük a készülék súlyát, az tükrözi a beépített anyagok mennyiségét és minőségét, nem mindegy, hogy a tűztér oldala az égéstér teljes magasságában körbe van-e samottozva, vagy csak mondjuk a feléig, vagy esetleg öntvényből van teljes egészében, akkor nem mindegy, hogy milyen vastag lemezből van a kályhatest, mert az import készülékek jellemzően 2-2,5mm-es lemezből készülnek  szemben  a  Wamsler  és  az  Edilkamin  által  felhasznált  3-4mm-es minőségi alapanyaggal.
A tartósságot, élettartamot, hőleadást, hőtartást fokozhatja még a készülék burkolatába épített öntvény elemek és itt említeném meg,  nem mindegy, hogy öntvény egy készülék vagy öntvény elemes, mert sajnos ugyancsak a multik szeretik megtéveszteni a vásárlókat azzal, hogy nem úgy hírdetik a készüléket, hogy öntvény elemes, hanem röviden öntvény kandalló vagy kályha...
Tömören ennyi jótanácsként...
 

Termékcsoportok

Bevásárlókosár

VirtueMart
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

Termékajánló

 890 Ft.- bruttó ár (27%)
701 Ft.- nettó ár


 0 Ft.- bruttó ár (27%)
0 Ft.- nettó ár


 2 010 Ft.- bruttó ár (27%)
1 583 Ft.- nettó ár


 7 750 Ft.- bruttó ár (27%)
6 102 Ft.- nettó ár


 3 990 Ft.- bruttó ár (27%)
3 142 Ft.- nettó ár


 0 Ft.- bruttó ár (27%)
0 Ft.- nettó ár


 1 130 Ft.- bruttó ár (27%)
890 Ft.- nettó ár


 6 300 Ft.- bruttó ár (27%)
4 961 Ft.- nettó ár


 0 Ft.- bruttó ár (27%)
0 Ft.- nettó ár


 5 500 Ft.- bruttó ár (27%)
4 331 Ft.- nettó ár


 1 430 Ft.- bruttó ár (27%)
1 126 Ft.- nettó ár


 6 990 Ft.- bruttó ár (27%)
5 504 Ft.- nettó ár


 360 Ft.- bruttó ár (27%)
283 Ft.- nettó ár


 5 751 Ft.- bruttó ár (27%)
4 528 Ft.- nettó ár


 0 Ft.- bruttó ár (27%)
0 Ft.- nettó ár


 8 300 Ft.- bruttó ár (27%)
6 535 Ft.- nettó ár


 560 Ft.- bruttó ár (27%)
441 Ft.- nettó ár


 780 Ft.- bruttó ár (27%)
614 Ft.- nettó ár


 12 000 Ft.- bruttó ár (27%)
9 449 Ft.- nettó ár


 8 800 Ft.- bruttó ár (27%)
6 929 Ft.- nettó ár


 2 500 Ft.- bruttó ár (27%)
1 969 Ft.- nettó ár


 7 900 Ft.- bruttó ár (27%)
6 220 Ft.- nettó ár


 6 470 Ft.- bruttó ár (27%)
5 094 Ft.- nettó ár


Keresés